Veelgestelde vragen

Staat uw vraag er niet bij neem dan contact op en stel uw vraag!

Vragen over verzekeringen

Vraag: valt de verzekering Manuele Therapie e.s. onder fysiotherapie?
Antwoord: Deze vorm van manuele therapie valt buiten de fysiotherapie of fysio-manuele therapie.

Vraag: hoe krijg ik Manuele Therapie e.s. vergoed?
Antwoord: Voor vergoeding van de behandelingen of delen hiervan bent u afhankelijk van het contract dat u met uw verzekeringsmaatschappij hebt afgesloten. Elke verzekeringsmaatschappij vergoedt op haar eigen manier en onder haar eigen voorwaarden.

Vraag: is de vergoeding volledig?
Antwoord: Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen wordt onze zorg vergoed vanuit de post: alternatieve geneeswijzen of beweegzorg. Bij sommige maatschappijen komt de vergoeding vanuit het fysiotherapie pakket. Om voor vergoeding in aanmerking te komen dient u een aanvullende verzekering te hebben afgesloten. 

Vraag: hoe weet ik welke vergoeding ik krijg?
Antwoord: Bekijk goed uw polisvoorwaarden om verrassingen te voorkomen. Heeft u hierna nog vragen, stel deze dan schriftelijk aan uw verzekeringsmaatschappij. Dit kost iets meer tijd, maar dan heeft u het antwoord zwart op wit.

Vraag: de verzekeringsmaatschappij heeft vragen, wat moet ik antwoorden?
Antwoord: Vragen van een verzekeringsmaatschappij die gaan over de behandelaar (Martijn Vis, Sonja de Brabander of Olga Koelemij) kunnen beantwoord worden met het volgende: Martijn Vis, Sonja de Brabander, Olga Koelemij is Manueel Therapeut e.s.

 • Gecertificeerd lid van de Vereniging Manueel Therapeuten (VMT)
 • Het register van Beroep in de Individuele Gezondheidszorg nummer: Martijn - 89057781204, Olga - 99062338404
 • Tevens ingeschreven in het centraal kwaliteitsregister van het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie en het deelregister Manuele Therapie
 • De bovenstaande info staat duidelijk onderaan elke factuur.

Andere vragen

Vraag: wat gebeurt er met de rekening?
Antwoord: u dient de kosten van de behandeling per pin te voldoen. De factuur wordt direct na de behandeling naar u toegezonden per mail. U kunt vervolgens de factuur indienen bij uw zorgverzekeraar.

Vraag: heeft Manuele Therapie e.s. nog een andere naam?
Antwoord: Manueel Therapie e.s. wordt ook wel eens systeem v/d Bijl of de Utrechtse methode genoemd.

Vraag: kan de rekening niet als fysiotherapie of manuele therapie onder de vlag van de fysiotherapie worden gedeclareerd?
Antwoord: nee, dit kan absoluut niet! In het verleden zijn leden van het VMT, die tevens fysiotherapeut waren, tegemoet gekomen aan verzoeken om onder het kopje fysiotherapie te declareren en dan twee behandelingen te rekenen. Aangezien fysiotherapie de helft van de tijd en de helft van het bedrag is lijkt dit voor de hand te liggen. Tijdens vele jaren van juridische processen zijn de therapeuten wel in het gelijk gesteld, maar is tevens aangegeven dat dit in de toekomst verboden is. Wij kunnen dus niet ingaan op het verzoek om onder fysiotherapie te declareren.
 

Vraag: kan een behandeling na-reacties geven?
Antwoord: ja, een behandeling kan na-reacties geven, dit hoeft echter niet. Sommige mensen ervaren totaal geen na-reactie, anderen veel. Het ligt volledig aan de individuele situatie hoe gevoelig uw lichaam is voor het effect van een behandeling. Het wel of niet hebben van een reactie heeft overigens geen voorspellende waarde op het wel of niet slagen van de behandelingen.

Vraag: als er toch na-reacties komen, wat kan ik dan verwachten?
Antwoord: Deze reacties kunnen plaatsvinden binnen de eerste 14 dagen na de behandeling. Ze komen op en verdwijnen dan meestal binnen 3 dagen. Eigenlijk kunnen de reacties in twee categorieen worden ingedeeld, namelijk reacties die te maken hebben met actie en reacties die te maken hebben met rust.

Enkele voorbeelden van actie zijn:
 • het hebben van spierpijn, trekkend of zeurend gevoel in de spieren
 • zweetreacties, opvliegers en roodheid van de huid
 • een opgejaagd of alert gevoel
 • een beperkt gevoel in bewegen

Enkele voorbeelden van rust zijn:
 • het hebben van een gevoel van ongecoordineerdheid, dronkenmansgang, eerder geneigd zijn tegen dingen aan te lopen of omver te stoten
 • koudereactie, wit worden van de huid of kippenvel
 • een slap, zwaar, onspannen en loom gevoel met de neiging tot slapen
 • ongeconcentreerd of dromerig zijn
 • huilbuien


Vraag: wat moet ik doen wanneer ik een na-reactie heb?
Antwoord: het belangrijkste is om de activiteit die u aan het doen bent aan te passen aan wat uw lichaam op dat moment aangeeft. Beweeg wel rustig door, bewegen is de sleutel tot verbeterd functioneren. Pas de intensiteit wel aan aan wat u op dat moment voelt.

Vraag: kan ik blijven sporten tijdens de behandelperiode?
Antwoord: ja, dat is mogelijk op de eerste 3 dagen na de behandeling na. Het is het wel aan te raden om de intensiteit en risico's aan te passen. De intensiteit door rustig, zonder piekbelastingen te bewegen. Springen, duiken, vallen en explosieve training zijn voornamelijk in de eerste week na de behandeling niet handig om te doen. Het risico kan verlaagd worden door bekende, al vaak getrainde bewegingen te herhalen en geen nieuwe oefeningen te gaan uitvoeren.

Vraag: waarom moet ik een handdoek meenemen?
Antwoord: per persoon gebruiken we bij een behandeling meerdere handdoeken. Deze worden aangeleverd en gewassen door de praktijken waar wij de ruimtes huren. Het volledig gebruik maken van deze faciliteit is een makkelijke optie waarvoor wij toch niet willen kiezen. Omdat in de praktijk na gebruik de handdoeken in de was gaan levert dit een flinke stapel was op per dag. Wanneer iedereen een handdoek meeneemt scheelt dit per dag een compleet gevulde wastrommel. Hierbij gaan we er van uit dat u uw eigen meegebrachte handdoek thuis nog even gebruikt alvorens hem te wassen. Dit scheelt per jaar z’n 300 wassen waar geen water voor gebruikt hoeft te worden en waspoeder in het milieu voor terechtkomt.