De behandeling

Elke behandeling duurt een uur en wordt uitgevoerd door een van onze therapeuten.

Gericht op het verhelpen van de klachten

De behandeling is gericht op het verhelpen van de klachten die het gevolg zijn van de scoliose. Wij helpen u weer te functioneren zonder klachten en richten ons op het normaliseren van de krommingen in de rug. Dit betekent niet dat we ze recht maken. Iedere persoon en elke rug is uniek. Lees ook: waar zit het probleem?

Manuele therapie e.s.

Wij werken binnen deze praktijk met manueel therapeuten geschoold in de behandelmethode Manuele Therapie e.s. Dit wordt tevens manuele therapie vd Bijl of Utrechtse school genoemd. Dit is een unieke methode die werkt vanuit het basisidee dat alle gewrichten samen één keten vormen en je deze ook als één geheel moet behandelen binnen één behandeling om verandering te bewerkstelligen.

Zachte en nauwkeurige technieken

De technieken die we gebruiken zijn uiterst zacht en nauwkeurig gericht op de gewrichten. De therapeut zet de technieken in via de eigen handen en beweegt het gewricht op een rustig tempo van de ene naar de andere uiterste stand. Zo wordt u door de therapeut van voeten tot schedel bewogen binnen één behandeling. Na elke behandeling is de wervelkolom net wat meer beweeglijker dan daarvoor. Na een aantal behandelingen is er een merkbare winst te behalen op het gebied van beweeglijkheid en ervaren soepelheid. De pijnklachten nemen vaak af naarmate de beweeglijkheid toeneemt. 

Niet gekraakt!

De techniek die we gebruiken heet manipuleren. Dit is niet hetzelfde als kraken. Kraken doen wij pertinent niet.

Wat doet u?

U hoeft niets te doen tijdens de behandeling. U wordt bewogen terwijl u op de behandelbank ligt of zit. Tijdens het onderzoek worden er enkele bewegingen van u gevraagd die altijd binnen uw eigen grenzen blijven.

Adviezen 

Behandeling met Manuele Therapie e.s. werkt voorwaardenscheppend voor training en oefentherapie met als doel de scoliose stabiel te houden of te verminderen. Fysiotherapie of mensendieck kan evt. naast onze behandeling doorgang vinden. Wij kunnen u ook advies geven m.b.t. verantwoord oefenen en sporten met een scoliose. 

Meenemen naar een behandeling.

Naar een behandeling is het handig om het volgende mee te nemen of aan te trekken:

  • Badhanddoek of fleece deken (waar u op kunt liggen)
  • Paspoort / ID kaart / rijbewijs voor het BSN nummer
  • Verwijzing van (huis)arts, als u die heeft (dit is niet noodzakelijk, want de zorg is vrij toegankelijk)
  • Verslagen van eventuele eerdere behandelingen of ingrepen die u thuis heeft

Hoe vaak behandelen?

Er is geen gouden standaard voor hoeveel behandelingen nodig zijn, omdat het een bijzonder individueel proces is. De tussenposen kan twee weken zijn, de minimale tussentijd, maar kan ook langer zijn afhankelijk van de fase van herstel waar u zich in bevindt. Wanneer na drie behandelingen het resultaat te mager is dan stoppen we.

Scolioses zijn vaak al lang aanwezig en er langzaam ingeslopen en erger geworden. Het ontstaan heeft tijd in beslag genomen, en zo geldt dit soms ook voor het verhelpen van de klachten. We proberen dit proces te begeleiden en u zo spoedig mogelijk klachtenvrij te krijgen, maar de ervaring leert dat dit een lange termijn doel is.